Kako odabrati pravi vrtić za svoje dete

Polazak deteta u vrtić je jedan od najznačajnijih događaja u ranom detinjstvu, kako za samo dete, tako i za celu porodicu.

U trenutku kada shvate da svoje dete, nešto najdraže na svetu što imaju, treba da povere novim i nepoznatim ljudima, roditelje preplave bujice različitih osećanja. Javlja se roditeljski strah od odvajanja od deteta, kao i briga da li će osobe u vrtiću adekvatno brinuti o detetu. Neminovno je da roditelji tada počinju da se preispituju. Da li postupam ispravno jer želim da dete krene u vrtić? Hoće li se vaspitači u vrtiću dobro ophoditi prema mom detetom? Hoće li se dete navići na novonastalu situaciju i novi ritam dana? Kako će dete prihvatiti svoje vršnjake u vrtiću? Sva ova pitanja i nedoumice koje roditelje muče su očekivana i normalna, ali treba znati da, kada porodica odabere kvalitetan vrtić i kada se period adaptacije deteta na vrtić završi, roditelji će shvatiti da je većina briga bila neosnovana.

Odabiru vrtića treba pristupiti temeljno. Na samom početku, roditelji treba da se raspitaju kod prijatelja, rođaka, suseda, roditelja u parku… u koji vrtić idu njihova deca i kakva su njihova iskustva. Iako se na osnovu tuđih iskustava ne može doneti konačna odluka, ona bi mogla biti od velike pomoći. Roditelji, takođe, mogu pogledati i internet stranice vrtića, a potom, treba da posete ustanove za koje smatraju da bi mogle doći u obzir kao mesto u kom bi boravilo njihovo dete.

Obilazak vrtića
Jedan od prvih koraka koji je neophodno napraviti prilikom odabira vrtića jeste zakazivanje sastanka i obilazak vrtića. Prilikom zakazivanja sastanka obratite pažnju na strpljenje i ljubaznost zaposlenih od kojih dobijate odgovore na vaša prva pitanja. Važno je da ljudi koji će sa vašim detetom u vrtiću provoditi više vremena nego vi kod kuće, budu kvalitetno obrazovani, ljubazni i strpljivi, kako za vas sada dok birate vrtić, tako i u budućnosti za vaše dete.

Prilikom obilaska vrtića potrebno je obratiti pažnju na više stvari: lokaciju objekta, higijenu i bezbednost objekta, enterijer vrtića, opremljenost edukativnim i igrovnim materijalima i sredstvima, izgled, higijenu i raspoloženje zaposlenih, raspoloženje dece koja se nalaze u trenutku posete u objektu. Ukoliko vrtić poseduje dvorište važno je sagledati uređenost i bezbednost prostora koji je adaptiran za decu. Prostorije treba da budu svetle i vesele, ali i da odišu prijatnom, pozitivnom atmosferom i toplinom zaposlenih.

Lokacija
Lokacija često ima veliki uticaj prilikom odabira vrtića. Roditeljima je važno da vrtić bude u blizini mesta stanovanja ili blizu posla, kako bi mogli lakše da se organizuju u toku dana. Međutim, ukoliko se lokacija vrtića koji vam se dopada ne nalazi u vama usputnom delu grada, proverite da li taj vrtić pruža uslugu organizovanog prevoza dece na relaciji kuća–vrtić–kuća.

Predškolska ustanova vrtić „MEDA“ poseduje veliki vozni park, koji se sastoji od novih, namenskih, komfornih putničkih vozila sa dečjim sedištima. U ovim, po ukusu dece dizajniranim vozilima, veliki broj mališana se prevozi na relaciji vrtić–kuća–vrtić. Roditelji uslugu prevoza mogu koristiti u oba smera ili u samo jednom smeru, tokom cele radne godine ili povremeno.

Radno vreme i fleksibilnost
Imajući u vidu da je većina roditelja prezaposlena, radno vreme vrtića je najčešće presudan faktor prilikom odabira vrtića. Veoma je važno da radno vreme vrtića može da isprati režim radnog dana roditelja. Vrtić treba da bude partner porodice u odgajanju deteta i da svojim radnim vremenom pruži mogućnost roditeljima da se potpuno i predano posvete svojim radnim obavezama. Moderan vrtić treba da bude oslonac porodice i u trenucima kada baka ili bejbi siting servisi zataje. Vrtić po meri porodice je onaj vrtić gde će roditelj i van formalnog radnog vremena moći da nađu kvalitetnu brigu, pažnju i utočište za svoje dete. PU „MEDA“ roditeljima pruža produženi boravak dece u vrtiću, što podrazumeva dolazak dece pre 7:00 časova ujutru i odlazak dece iz vrtića nakon 19:00 časova. Roditeljima se pruža mogućnost boravka dece neradnim danima, višednevni boravak dece u vrtiću, ali su, takođe, moguća i individualna ili grupna noćenja dece u vrtiću.

Zaposleni
Ličnost samog vaspitača, njegovo obrazovanje, poreklo, psiho-fizičke, kvalifikacione i iskustvene sposobnosti, kao i porodične okolnosti, igraju važnu ulogu u procesu formiranja ličnosti deteta. Formalno obrazovanje vaspitača je samo polazište za kvalitetan rad sa decom.

Moderan vaspitač je uvek raspoložen, nasmejan, posvećen, informisan i požrtvovan vaspitač,koji putem seminara, obuka i treninga, ali i putem individualnog usavršavanja, prati trendove i novine u pogledu predškolskog obrazovanja.

U Predškolskoj ustanovi vrtića „MEDA“ sa decom radi tim visokoobrazovanih, mladih i motivisanih vaspitača, medicinskih sestara i stručnih saradnika pedagoga i psihologa, defektologa, logopeda, medicinskih radnika na preventivi, profesora razredne nastave, profesora stranih jezika, profesora muzike i trenera sporta, a koji zajedno čine jedan od najvećih kvaliteta ove ustanove.

Program – osnovni i dodatni
Vaspitno-obrazovni program 21. veka zasniva se na učenju kroz igru. Ta igra treba da bude dovoljno podsticajna i fleksibilna da dozvoli individualni razvoj svakog deteta, ali i dovoljno sadržajna da podstakne njihov kognitivni razvoj i samodisciplinu.

Program koji se u predškolskoj ustanovi realizuje treba da obuhvata:

  • Zdravstveno preventivni rad i negu dece jaslenog uzrasta
  • Edukaciju i rad sa decom vrtićkog uzrasta
  • Pripremni predškolski program

Pojedinim roditeljima je veoma važno da vrtić nudi i širok spektar dodatnih usluga. Oni obično žele da dete tokom svog boravka u vrtiću pohađa i dodatni sportić, uči dodatno strane jezike ili možda ima obezbeđen rad sa logopedom, fizioterapeutom ili defektologom. Za neke roditelje, pak, postojanje dodatnih aktivnosti u vrtiću nije presudno za odabir samog vrtića. Pravi vrtić za vaše mališane je onaj vrtić u kome se dete oseća sigurno, spokojno i samouvereno da uz pomoć vaspitača i svog drugog osoblja izrazi svoje potencijale do maksimuma. Odabirom pravog vrtića svom detetu otvarate vrata da pobednički zakorača u život i hrabro se uhvati u koštac sa svim životnim izazovima koji ga očekuju. I ne manje važno, dragi roditelji, vi imate mogućnost da se poslovno ostvarite jer ste spokojni i bezbrižni, znajući da vam je dete u sigurnim rukama pravih stručnjaka, u najboljem dečjem carstvu koje ste za svog princa ili princezu mogli da odaberete.